verse kapucijners met farro pasta en romige tomatensaus

ingrediënten van de week: kapucijners & tomaat
kok: Lonneke

“Mensen die ze ‘van vroeger’ kennen, zweren bij de smaak van verse kapucijners die duidelijk anders smaken dan gedroogd (die je eerst moet weken en dan anderhalf uur moet koken) of kapucijners uit blik. In dit recept combineer ik deze ‘ouderwetse’ peulvrucht met een hip oergraan: farro. Farro is een graan dat al door de oude Romeinen werd geteeld en is een van de culinaire producten waarmee Umbrië zich profileert. Meestal wordt farro vertaald als spelt, maar dat klopt niet helemaal. Ze zijn wel familie van elkaar. En farro lift net als spelt en quinoa mee op het succes van de authentieke oergranen. De smaak is een beetje nootachtig, dat vind ik wel lekker. Pasta van farro smaakt trouwens niet veel anders. Een andere keer maak ik nog wel eens een gerecht met farro zoals mijn zus in Italië me heeft laten zien en proeven: als een soort risotto (farrotto). Deze keer dus als pasta met verse kapucijners ofwel raasdonders of blauwschokkers. Oh zo lekker, maar ik had nog twee dagen paarse vingers van het doppen…”

recept (4 personen)
1200 g kapucijners, 12 tomaten, 100 g (biologische) spekreepjes (evt. spekjes weglaten voor vegetarische variant), 400 g farro pasta (of speltpasta), 100 ml room, 3 ui, 2 ansjovisjes, ½ blokje groentebouillon, 1 takje verse tijm, extra virgin olijfolie

Dop en was de kapucijners. Kook ze ongeveer 8 minuten in ruim kokend water zonder zout. Zet ook een grote pan met water en wél zout op voor de pasta. Bak de spekjes in een derde pan met dikke bodem (voor een vegetarische variant kun je de spekjes gewoon weglaten; misschien moet je dan wel iets meer zout toevoegen of – als je wel vis eet – ansjovis laten smelten). Pel en snipper de uien. Fruit 2 uien bij de spekjes in de pan tot ze glazig zijn. Fruit de andere ui in een vierde (hapjes)pan in olie. Ontvel de tomaten en snijd ze zo fijn mogelijk (pureren kan ook). Doe de tomaten bij de ui in de hapjespan en laat een tijdje pruttelen. Let op de planning van de kapucijners en giet ze gelijk af als ze gaar zijn. Voeg een half bouillonblokje aan de tomatensaus toe en ‘smelt’ ook twee ansjovisjes bij de tomaten. Voeg de kapucijners bij de spekjes en warm even op. Roer de helft van de room door de tomatensaus en de helft door de spekjes met kapucijners. Breng op smaak met peper en zout en de blaadjes van de tijm. Serveer de romige raasdonders met de pasta en de romige tomatensaus.