
viscurry met bataat en spinazie
ingrediënten van de week: spinazie & pangasius
kok: Lonneke
“Het ruikt nóg lekkerder als je de currypasta zelf maakt, maar deze keer heb ik gewoon twee lepels uit een potje Patak’s currypasta gebruikt. Meer is ook heerlijk, maar wordt voor kinderen wat te heftig. Vanwege allerlei positieve en ontstekingsremmende eigenschappen raad ik trouwens ruimhartig gebruik van kurkuma aan. Doe de pangasius (of andere stevige witvis) er pas op het allerlaatst bij, zodat het gaar maar niet taai wordt. Aziatisch comfortfood op z’n best.”
recept (4 personen)
400 g pangasiusfilet, 250 g spinazie, 1 bataat (zoete aardappel), 4 aardappels, 250 g pandanrijst of zilvervliesrijst, 3 rode uien, 1 prei, 2 wortels, 3 tenen knoflook, 6 cm verse gember, 1 chilipeper, ½ liter visbouillon, 5 el vissaus, 2 el sojasaus, kokosolie, 200 ml kokosmelk, 2 el (palm)suiker, 2 el Patak’s milde currypasta (of zelf malen in de vijzel: 3 tl kurkuma, 3 tl korianderzaad, 3 tl komijnzaad, 2 tl peperkorrels, 2 tl allspice, 1 tl nootmuskaat, 1 tl fenegriekzaad)
Verhit een wok op middelhoog vuur en smelt hierin de kokosolie. Fruit de gesneden ui, prei in ringen en plakjes wortel een paar minuten. Voeg gesneden chilipeper (zonder zaad en zaadlijsten) en fijngehakte knoflook en gember toe. Bak even aan met de currypasta (uit potje of zelfgemaakt met vijzel). Doe de visbouillon, vissaus en sojasaus erbij en breng aan de kook met blokjes aardappel en bataat. Voeg (palm)suiker toe en laat op laag vuur (met deksel erop) zo’n kwartier koken. Kook ondertussen de rijst. Roer dan de kokosmelk en de spinazie erdoorheen en daarna de in stukken gesneden vis. Laat de vis in een paar minuten net gaar worden. Proef of de curry zout genoeg is en doe er eventueel nog wat extra sojasaus bij. Maal er nog wat zwarte peper boven en dien op met de rijst.