
vispotje van kabeljauw met meiraap
knollen, kruiden en kabeljauw in een Hollands vispotje
ingrediënten van de week: appel & meiraap
kok: Lobke
![]()
“De lente is op komst! Tijd voor lichte smaken en maaltijden, zoals dit Hollandse vispotje met knollen en garnalen uit eigen land. Van die knollen kende ik meiraap en venkel al wel, maar wortelpeterselie nog niet. Op de markt zag ik het aan voor kleine pastinaakjes 🙂 Wortelpeterselie blijkt een heerlijke smaakmaker, die je zeker ook eens moet proberen! Heerlijk in plaats van wortel als basis in pastasauzen en in voorjaarsstoofjes. Maar ook rauw (dungeraspt) in een salade of gegrild is deze groente heel lekker.”
ingrediënten (2-3 personen)
- 1 grote sjalot
- 1 teentje knoflook
- 2 eetl olijfolie
- 250 g venkel (1 knol)
- 200 g meiraap (3-4 stuks)
- 150 g wortelpeterselie (circa 3 stuks)
- 150 g Elstar-appel (circa 1 stuk)
- 200-250 g kabeljauw
- 100 g Hollandse garnalen
- handvol verse (platte) peterselie
- scheutje citroensap
- 1 blokje visbouillon
- peper en zout
- (stok)brood
recept
Snijd ca 1 cm van de onder- en bovenzijde van de venkel. Halveer hem en snijd het harde hart uit beide zijden. Snijd in stukjes. Schil de meiraapjes en wortelpeterselie en snijd in blokjes.
Pel de ui en snipper hem fijn.
Verhit olie in een hapjespan en fruit de ui met de uitgeperste knoflook.
Voeg de groenten toe en bak even mee. Zet het vuur laag en laat circa 10 minuten stoven.
Kook 250-300 ml water er los het visbouillonblokje erin op.
Hak de peterselie fijn.
Schil de appel, ontdoe van de kroost, snijd in blokjes en besprenkel met citroensap.
Snijd de kabeljauw in blokjes.
Voeg appel, peterselie, kabeljauw en visbouillon toe aan de gestoofde groenten. Laat nog circa 10-15 minuten garen. Breng op smaak met peper en zout.
Voeg de garnalen toe op het bord of ‘kook’ ze een paar minuten mee.
Serveer het vispotje in diepe borden en eet er vers (stok)brood bij.