volkoren pasta met quorn en rode pesto

een snelle vegetarische pasta met frisgroene bosui en een rode pesto van zongedroogde tomaat

 

ingrediënten van de week: dés & bosui
kok: Lonneke

“Sinds ik minder vlees eet en onze vegetarische regelmatig komt eten, heb ik dés-stukjes – ik noem het altijd quorn – herontdekt. In 1997 kwam quorn op de Nederlandse markt en ik ging er gelijk mee experimenteren. Eerst meestal Oosters in de nasi en later met een groene pesto roomsaus, pasta en broccoli. Je kunt er net als met kip alle kanten mee op. Nu anno 2015 maak ik het vaak met rode pesto, volkoren pasta en een beetje plantaardige room. En deze week met bosui dus. Noem het bosui, lente-ui of sla-ui. Allemaal verschillende namen voor hetzelfde plantje. Voor mij is het bosui. Die overigens zijn naam niet draagt omdat hij in het bos groeit, maar omdat het in bosjes verkocht wordt. Bosui is zachter van smaak en minder scherp dan een gewone ui. Voeg de bosui pas op het allerlaatst toe, dan blijft hij mooi frisgroen en crispy. De quorn zou ik juist goed doorbakken. Doe een deksel op de pan, want die stukjes dés kunnen behoorlijk spetteren.”

ingrediënten (4 personen)

  • 400 g volkoren (spelt)pasta
  • 125 g rode pesto (ik gebruik verse rode pesto van AH)
  • 1 bakje dés stukjes (Quorn, 175 g)
  • bosui of lente-ui (1 bosje)
  • 2 rode uien, gesnipperd
  • 4 zongedroogde tomaatjes
  • olijfolie
  • eventueel: (haver)room

recept

Fruit de rode ui zachtjes in olijfolie. Voeg de stukjes dés toe en bak tot ze bruin zijn. Snijd de bosui grof en de zongedroogde tomaat in kleine stukjes. Kook ondertussen de pasta in gezouten water.

Bak de zongedroogde tomaat mee met de dés, vervolgens heel kort de bosui en breng op smaak met zout en peper. Voeg de rode pesto en eventueel wat (haver)room toe – of wat afgegoten kookvocht van de pasta – en warm even op.
Deze volkoren pasta met quorn en rode pesto serveer ik vaak met een groene salade en broccoli of gebakken courgette.