
vruchtengebakjes met mango en kiwi
steel de show op je eigen verjaardag met deze schattige kleine vruchtengebakjes met mango en kiwi
ingrediënten van de week: mango & kiwi
kok: Jeannette
“Vandaag op het menu: vruchtengebakjes met mango en kiwi. Want…wie jarig is trakteert! En dat ben ik vandaag, jarig. Voor mij geen appeltaart uit een pakje of taart van de HEMA. Ik maak het liefste mijn gebak zelf. En deze verjaardag zijn dat deze vruchtengebakjes met mango en kiwi. Ik maakte een variant op zanddeeg en voegde er flink wat kokosrasp aan toe, waardoor de taartbodempjes een beetje chewy werden, kokosmacaron-achtig. En ik vulde ze met mascarponeroom, een tip van mijn schoonmoeder. Het deeg kun je makkelijk invriezen, dus ik zou zeggen: maak meteen een dubbele hoeveelheid. Heb je meteen wat in huis voor de eerstvolgende verjaardag!”
ingrediënten (12 gebakjes)
- 60 g bloem + extra om te bestuiven
- 40 g geraspte kokos, zakje
- 50 g witte basterdsuiker
- 1 eigeel (L) (vries het eiwit evt. in voor later gebruik)
- 75 g koude boter, in kleine blokjes
- 125 ml slagroom
- ca. 125 g mascarpone
- 2 eetlepels lemoncurd (zelfgemaakt of uit kant-en-klaar) of 1½ eetlepel gembersiroop
- evt. 1 eetlepel poedersuiker
- 2 kiwi’s of kiwi gold, in plakjes (ik gebruikte kiwi gold, omdat de groene kiwi’s die ik tegenkwam allemaal onrijp waren)
- ½ mango, geschild, in mooie stukjes
- 12 takjes rode bessen of andere fruitsoort
- 2 eetlepels abrikozen- of kweeperengelei
- 12 blaadjes munt
- muffinvorm, 12 vakjes, ingevet
- spuitzak
recept
Meng bloem, kokos , suiker en eigeel door elkaar. Kneed er snel de boter doorheen. Verpak het deeg in vershoudfolie en bewaar ca. 1 uur in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 160°C. Rol het deeg uit tot een dikke rol (ca. 6 cm). Snijd er 12 plakjes van. Leg de plakjes in de vormpjes en druk ze uit tot deegbakjes. Het opstaande randje hoeft maar 1½-2 cm hoog te zijn. Bak de taartbodems gaar in ca. 10 minuten. Laat ze iets afkoelen in de vorm, haal ze eruit en laat ze verder afkoelen.
Klop de slagroom luchtig, maar niet helemaal stijf. Klop de mascarpone los en meng er de lemoncurd of gembersiroop doorheen. Proef zelf welke hoeveelheid je lekker vindt. Klop er nu de slagroom doorheen. Als je gembersiroop gebruikt, kan het zijn dat je minder slagrom nodig hebt om de mascarpone te verdunnen. Ook hier geldt: doe het op gevoel. Breng de room eventueel nog op smaak met poedersuiker. Het roommengsel moet in ieder geval zo stevig zijn dat de vruchten er niet in wegzakken. Spuit de room met een spuitzak op de taartbodempjes. Verdeel de stukjes mango, plakjes kiwi en takjes met bessen over de taartjes. Verwarm de abrikozen- of kweeperengelei en lak met een bakkwastje de taartjes af. Steek er voor de sier een blaadje munt in. Uiteraard kun je ook ander fruit gebruiken, zoals blauwe bessen, frambozen, aardbeien etc.