Waldorfsalade met peer

ingrediënten van de week: peer & walnoot
kok: Lonneke

“Een van de vele variaties op het originele Waldorf-Astoria recept uit 1893. In de oorspronkelijke Waldorfsalade zit selderij, appel, rozijnen, walnoten en mayonaise. Ik maak hem hier met peer in plaats van appel en druif in plaats van rozijn. Verder voeg ik bladsla, peterselie en gorgonzola toe. Een fijn, licht recept voor een mooie ‘Indian summer’-dag. In de salade gebruikte ik ¼ deel van een knolselderij. Tip: gebruik de rest van de knolselderij om friet van te maken. Recept hiervan gewoon even googlen. Ik maakte de knolselderijfriet in de oven met een marinade van onder meer honing en tijm. Mijn ervaring is dat de knolselderij vaak langer in de oven moet dan de meeste recepten aangeven.”

recept (hoofdgerecht 2 personen, bijgerecht 4 personen)
1 (nog een beetje harde) peer (Conference), 2 handen walnoten, ¼ knolselderij, 4 stengels bleekselderij, 75 g veldsla, 2 handen pitloze blauwe druiven, bosje bladpeterselie, 150 g blauwe kaas (ik gebruikte gorgonzola)
voor de dressing: 1 tl mosterd, 1 el witte wijnazijn, 4 el extra vierge olijfolie, 2 el mayonaise

Schil de knolselderij en snijd in dunne plakken van 3 mm. Snijd de plakken in reepjes (julienne). Kook de reepjes knolselderij 3 minuten in een pan met gezouten, kokend water. Giet af en spoel af met koud water. Laat uitlekken. Snijd de bleekselderij in dunne plakjes meng ze in een kom met de veldsla en de gehalveerde druiven. Breek de walnoten in stukjes en rooster ze in een droge pan met wat zout. Hak de peterselieblaadjes en de dunne delen van de peterseliesteeltjes fijn en meng ze samen met de uitgelekte knolselderij-julienne door de salade.

Meng de mosterd met azijn en olijfolie. Roer er de mayonaise door en breng de dressing op smaak met zout en peper. Meng de dressing door de sla. Schil de peer, snijd hem in lucifer grote reepjes en strooi ze over de salade. Strooi de walnoten erover en meng alles voorzichtig met je handen. Snijd de gorgonzola of andere blauwaderkaas in kleine brokjes en strooi deze als laatste over de salade. Besprenkel het geheel met nog wat extra olijfolie.

Lekker met:

friet van knolselderij