waterkerssalade met tortilla-croutons

goedgevulde waterkerssalade met croutons van knapperige tortilla, geroosterde tomaat, avocado, aardappel, uitgebakken bacon en ei: een perfecte smaakcombi!

 

ingrediënten van de week: waterkers & tortilla
kok: Lonneke

“Tijdens een wildplukworkshop in het Sonsbeekpark in Arnhem plukte ik eens verse waterkers. Organisator Edwin Florès wees ons op het kruidachtige moerasplantje dat ergens bij de sprengen groeit. De beste plek waar waterkers groeit, houdt hij geheim, want regelmatig gaat er een kratje waterkers uit Arnhem naar de keuken van chefkok Ron Blaauw in Amsterdam. Ik toog afgelopen week voor twee zakjes waterkers naar de plaatselijke supermarkt. Niet zelf geplukt, wel biologisch. De waterkerssalade met tortilla-croutons die ik met de ingrediënten van deze week heb bedacht, kan heel goed als hoofdgerecht. Door de aardappel is hij lekker vullend. De uitgebakken bacon combineert perfect met de aardappel, avocado en licht-geroosterde tomaat. Wie geen vlees eet maar wel vis, kan ook fijngesneden ansjovis gebruiken. Vegetariërs kunnen de bacon gewoon weglaten en iets meer dressing gebruiken.”

ingrediënten (4 personen)

  • 2 zakjes waterkers (100 g per zakje)
  • 400 g aardappels (vastkokend)
  • 3 eieren
  • 2 avocado’s, ontpit, geschild en gesneden
  • 200 g kerstomaatjes, gehalveerd
  • 6 el olijfolie
  • 2 el balsamicoazijn
  • 1 tl mosterd
  • rasp van 1 citroen en 2 el citroensap
  • zout en peper uit de molen
  • 2 el fijngehakte peterselie
  • 6 plakjes (biologisch) ontbijtspek of bacon (kan weggelaten worden voor een vegetarische salade)

voor de tortilla-croutons:

  • 1 (mais)tortilla, in stukjes gesneden
  • 1 el olijfolie
  • 2-3 tl cajunkruiden*

* Maak zelf heel eenvoudig een voorraadje ‘cajunkruiden’ van: 2½ theelepel paprikapoeder, 2 tl knoflookpoeder, 2 tl zout, 1 tl zwarte peper, 1 tl gedroogde oregano, 1 tl cayennepeper, 1 tl gedroogde tijm. Meng alles door elkaar en bewaar het mengsel in een luchtdicht potje.

Verwarm de oven voor op 200°C. Meng de stukken tortilla met de olie en de cajunkruiden. Spreid ze over een bakplaat dan bak ca. 10 minuten tot ze krokant zijn. Haal de tortilla-croutons uit de oven, maar laat de oven aan staan.

Druppel de balsamicoazijn en 2 eetlepels olijfolie over de tomaten en rooster ze kort (10-15 minuten) in de nog hete oven. Was de aardappels en kook ze ca. 15 min. Kook de eieren de laatste 5 minuten mee. Giet de aardappels af en laat de eieren schrikken in koud water. Bak de bacon knapperig en hak in stukjes.

Pel de eieren en snijd ze in vieren. Laat de aardappels iets afkoelen, snijd ze in vieren en trek eventueel de schil eraf.  Meng de overige olijfolie met de mosterd, citroenrasp en het citroensap. Giet de helft over de aardappels en breng ze op smaak met peper en zout.
Verdeel de waterkers over een schaal. Voeg de aardappels, de bacon, tomaten, avocado en eieren toe, en schep de overgebleven dressing erdoor. Bestrooi met de fijngehakte peterselie en de tortilla-croutons.