
snelle witlofsalade met ei, fruit, noten, kaas en kip
deze witlofsalade met ei, fruit, noten, kaas en kip leent zich voor diverse variaties en dat maakt hem altijd weer verrassend
ingrediënten van de week: witlof & ei
kok: Lobke
“Ook in hartje winter kun je prima salades eten! Deze snelle, goedgevulde witlofsalade eet ik vaak koud met een stuk stokbrood uit de oven. Maar er is heel eenvoudig een lauwwarme salade van te maken – die wel wat meer tijd kost: vervang de gerookte kip door gebakken kipfilet of geroosterde kip (zo’n hele, van het spit van de poelier of zelfgemaakt), voeg gekookte aardappelpartjes toe (mét schil) en schep de eieren er warm door. Witlof is van zichzelf bitter van smaak. Ietsje té bitter naar mijn smaak. Door als eerste de witlof te snijden en hem direct te mengen met de dressing, wordt de witlof als het ware ‘gemarineerd’ en neem je die bitterheid weg. Behalve witlof en eieren, ligt de rest van de ingrediënten in dit recept voor mij niet vast. Ik varieer vaak in de soorten fruit (druiven, mandarijn, appel, peer, granaatappel), noten (walnoten, hazelnoten, amandelen), kaas (harde of zachte geitenkaas, Hollandse kaas, parmezaan) en kip (gerookt, gebakken, geroosterd). Dus mijn witlofsalade is nooit precies hetzelfde.”
ingrediënten (2-3 personen)
- 3 stronken witlof
- 2-3 eieren
- 2 zoetzure appels (Elstar, Kanzi)
- 1 peer (Conference)
- 50 g gepelde walnoten
- 150 g gerookte kipfilet
- 100-150 g harde (oude) geitenkaas
- peper uit de molen
- 2-4 el honing-mosterddressing of vinaigrette (kant-en-klaar)
- 1 stokbrood
recept
Zet water op en kook de eieren. Snijd de onderkant van de witlofstronken, halveer ze, snijd de harde kern eruit en ‘snipper’ de witlof in grove stukjes. Doe in een schaal en meng met de dressing (hoeveelheid naar keuze). Leg het stokbrood in de oven op 180C (ca 5 minuten). Was de appels en peer, verwijder de klokhuizen en snijd ze in blokjes (schillen hoeft niet, mag wel). Snijd de kipfilet en kaas in blokjes. Meng alles, samen met de walnoten, door de witlof. Pel de eieren, snijd ze heel klein tot eicrum en strooi dat over de salade. Serveer met het brood en eventueel roomboter.