
witlofscheepjes met sardine en gevulde eieren
witlofscheepjes met sardine en gevulde eieren: een lekker en gezond (nieuwsjaars)borrelhapje voor iedereen met goede voornemens
ingrediënten van de week: witlof & ei
kok: Lonneke
“De meeste witlof smaakt helemaal niet bitter meer. Telers hebben hun best gedaan het bittertje eruit te krijgen, maar van mij mag witlof wel de bittere smaak van vroeger hebben. Bittere smaken (denk aan koffie, pure chocolade, grapefruit) zijn een acquired taste: je moet het leren waarderen. Gelukkig is biologische witlof of roodlof van de volle grond doorgaans wat bitterder. De knapperige, licht bittere witlof combineert goed met contrastrijke smaken zoals de zachte volvette smaak van sardine. Binnen 5 minuten flans je dit supersimpele hapje in elkaar. Gevulde eieren zijn natuurlijk een heel traditioneel borrelhapje, maar eigenlijk vind iedereen het lekker dus waarom zou je het niet maken? Maak het ‘modern’ door Espelette peper te gebruiken. Dat geeft echt een heerlijke volzoete pepersmaak.”
ingrediënten (borrelhap 4 personen)
- 4 eieren
- 4 stronkjes witlof en/of roodlof
- 2 blikjes sardinefilet
- extra vierge olijfolie
- handje peterselie
- 2 el mayonaise
- ½ tl Espelette peper of chilipeper (of evt. paprikapoeder)
- mespunt mosterd
- peper en (zee)zout
recept
Gevulde eieren: kook de eieren hard (ca. 10 minuten), pel ze en snijd ze over de lange kant doormidden. Haal het eigeel er voorzichtig uit en meng het in een kommetje met de mayonaise, Espelette of chilipeper, mosterd en zout. Roer tot je een gladde massa hebt en schep het mengsel weer terug in de halve eitjes. Strooi nog een beetje Espelette peper (of paprikapoeder) over de gevulde eieren en garneer met peterselie. Je kunt een spuitzak gebruiken om een mooie toef op het ei te maken.
Witlofscheepjes: leg stukjes sardinefilets op de lofblaadjes, bedruppel met olijfolie en strooi er peterselie, peper en zout over.