
witte bonen met makreel
dit gerecht met witte bonen en makreel kun je snel bereiden of súpersnel
ingrediënten van de week: witte bonen & prei
kok: Lobke
“Dit vind ik een ideaal gerecht voor als ik wat minder zin heb om te koken en/of voor het einde van de week. Het is voedzaam, snel te bereiden en de meeste ingrediënten zijn lang houdbaar. Ik heb witte bonen en gerookte makreel meestal wel in huis, want dit is een van mijn favoriete snelle daghappen. Want ook zonder de toevoeging van verse prei en platte peterselie (= de supersnelle versie) is dit een heerlijk gerecht.”
ingrediënten (2-3 personen)
- 1 kleine prei
- 1 sjalot
- 1 teentje knoflook
- hand vol platte peterselie
- ca 5 eetl citroensap
- 2 laurierblaadjes
- 1 visbouillonblokje
- 2-3 eieren (1 per persoon)
- ca 250 g gerookte makreel
- 1 grote pot witte bonen (480 g)
- half stokbrood
recept
Snipper de sjalot en de helft van de prei. Fruit ze in een hapjespan met het uitgeperste teentje knoflook. Laat op laag vuur een tijdje garen.
Snijd de andere helft van de prei in ringetjes en leg ze in 4 eetlepels citroensap.
Haal het vel van de makreelfilets, snijd ze in stukjes en bak eventjes mee met het ui-preimengsel. Voeg 300 ml kokend water, 1 blokje visbouillon en 1 eetlepel citroensap toe en laat circa 10 minuten sudderen.
Kook de eieren hard.
Spoel de witte bonen af met koud water en voeg ze bij de makreel. Warm de bonen op, laat ze niet (lang) meekoken. Breng op smaak met peper en zout.
Snijd de peterselie fijn en meng door de prei in citroensap. Pel de eieren.
Schep de bonen op een bord, schep er het prei-peterseliemengsel over en serveer met het ei en stokbrood.