
witte chocolade cheesecake met blauwe bessen
de witte chocolade in deze in New York-style cheesecake maakt de mix van roomkaas en eieren fluweelzacht en romig, de bessensaus houdt het fris
ingrediënten van de week: witte chocolade & blauwe bes
kok: Lonneke
“De basis van elke cheesecake of kwarktaart is verse kaas met suiker. Maar er zijn ontelbare variaties mogelijk. Een vulling met roomkaas en slagroom die je laat opstijven in de ijskast, of een mengsel van roomkaas met eieren dat je gaat bakken in de oven. In Italië is het hoofdingrediënt meestal ricotta, in Duitsland kwark, in Amerika creamcheese en in Nederland vaak monchou. Verder kun je in smaak variëren door verschillende soorten fruit of chocolade te gebruiken. Ook de koekjeskeuze voor de bodem is bepalend. Sommigen zweren bij bastognekoeken, anderen bij volkoren biscuitjes, speculaas of oreo’s. Ik wilde graag eens een Amerikaanse cheesecake uit de oven maken. Met een bodem van haverkoekjes. En zo werd het deze week dus een witte chocolade cheesecake met blauwe bessen.”
ingrediënten (12 taartpunten)
- 300 g blauwe bessen
- 300 g witte chocolade
- ½ pak haverkoekjes of digestieve koekjes (250 g)
- ½ pakje roomboter (125 g)
- 10 el rietsuiker/basterdsuiker
- 600 g roomkaas (3 bakjes MonChou zacht & luchtig à 200 g)
- 2 zakjes vanillesuiker
- 125 ml crème fraîche
- 3 eieren
- sap van ½ citroen
- 3 el honing of ahornsiroop
- 1 el allesbinder of maïzena
extra nodig: bakpapier, springvorm (Ø 24 cm)
recept
Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn en verwarm de oven voor op 175ºC. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier. Maal de koekjes fijn in een keukenmachine. Smelt de boter in een steelpan. Meng de koekkruimels door de gesmolten boter en voeg 3 eetlepels rietsuiker toe. Verdeel het mengsel over de bodem van de springvorm en druk het goed aan. Bak de bodem 10 à 15 minuten in het midden van de oven. Neem de vorm uit de oven en laat afkoelen. Laat de oven aan staan.
Hak de witte chocolade fijn en verwarm het zachtjes in een steelpannetje samen met de crème fraîche. Blijf roeren en verwarm het chocolademengsel tot het een egale massa is. Laat het iets afkoelen terwijl je het af en toe even doorroert. Meng ondertussen in een grote kom de roomkaas met de rest van de rietsuiker en 1 zakje vanillesuiker. Roer een voor een de eieren erdoor. Meng vervolgens het iets afgekoelde chocolademengsel en ongeveer een kwart tot een derde van de blauwe bessen door het roomkaasmengsel. Schep het mengsel dan op de koekjesbodem in de springvorm.
Schenk heet water in een braadslee of op de bakplaat en plaats het onderin de oven. Het water in de oven voorkomt dat de cheesecake gaat ‘scheuren’. Bak de cheesecake 1 uur op een rooster boven de braadslee. Open de oven tijdens het bakken niet, want dat vergroot de kans op scheuren van de taart. Laat de cheesecake minimaal 30 minuten in de oven afkoelen. Als het goed is, is de bovenkant een beetje gebruind en de binnenkant nog zacht. Neem de cheesecake uit de oven en laat hem in 1 uur verder afkoelen op het aanrecht. Dek af met folie en zet minimaal 2 uur in de koelkast.
Breng ondertussen de rest van de blauwe bessen met wat citroensap en het overgebleven zakje vanillesuiker aan de kook. Laat 5 minuten op zacht vuur doorkoken. Roer de allesbinder erdoor en breng de saus op smaak met honing of ahornsiroop. Laat de bosvruchtensaus afkoelen tot lauw. Roer af en toe.
Serveer de cheesecake met de blauwe bessensaus.