wokschotel met pittige rivierkreeft en gegrilde sla

stevige kroppen sla kun je goed grillen op grilplaat of bbq. Heerlijk met pittige rivierkreeftjes in een ‘prutje’ van tomaten en boterbonen

 

ingrediënten van de week: rivierkreeftjes & sla
kok: Lonneke

“Een grote pan met een of ander tomatenprutje op tafel, een goed glas wijn en stokbrood om te soppen in het smaakvolle tomatenmengsel. Heerlijk vind ik dat. En gezellig, op die momenten mag iedereen van mij zo uit de pan eten. Deze wokschotel met pittige rivierkreeft en gegrilde sla had ik nog niet eerder zo gemaakt, maar is zeker voor herhaling vatbaar. Het is denk ik ook lekker met garnalen in plaats van rivierkreeftjes. En waarom met sla altijd een salade maken? Sla grillen is absoluut een aanrader. Alle slasoorten met een stevige krop zijn geschikt om te grillen. De knoflookolie en het grillen maken van de sla een groene delicatesse.”

ingrediënten (4 personen)

  • 4 little gem sla
  • 200 g rivierkreeftjes (gekookt en gepeld, 2 bakjes à 100 g)
  • 8 tomaten
  • 1 bosje lente-ui
  • 1 rode peper
  • 200 g verse doperwten (of diepvries)
  • 1 blik (440 g) Lima bonen (ook wel: boterbonen)
  • 1 ui, gesnipperd
  • 4 teentjes knoflook, uitgeperst
  • 2 el bouillonpoeder
  • 1 bosje peterselie, fijngehakt
  • rijstolie of kokosolie (of andere olie om in te roerbakken)
  • 1 el of 2 tl citroensap

recept

Snijd de tomaten in blokjes. Meng de blokjes in een kom met zout en (versgemalen) peper naar smaak en laat even staan. Was de kroppen little gem in hun geheel en schud ze goed droog. Verwijder eventueel lelijke buitenste bladeren. Halveer de kroppen in de lengte. Roer 1 teentje uitgeperste knoflook door de olijfolie en bestrijk de little gem rondom in met de knoflookolie.

Snijd de rode peper in dunne reepjes. Doe de olie in een wok of braadpan en bak de rode peper en de rest van de knoflook zachtjes tot de smaken vrijkomen, zet het vuur hoger en bak dan de rivierkreeftjes goed aan. Schep de rivierkreeftjes eruit en houdt ze apart.

Fruit dan de ui in dezelfde pan/wok en bak daarna kort de lente-ui en de doperwten. Voeg de tomaten, een scheut water en het bouillonpoeder toe en laat 5-10 minuten stoven. Warm dan de uitgelekte bonen en de peterselie door het tomatenmengsel en breng op smaak met zout en peper.

Leg de kroppen met de snijkant in een hete grillpan en rooster 2-3 minuten tot er mooi bruine strepen ontstaan en de sla iets slinkt, keer de kroppen en rooster ook de andere kant 2 minuten. Leg de gegrilde kroppen met de snijkant naar boven in een warme lage schaal. Strooi er wat zout en peper over en eventueel wat extra vierge olijfolie.

Roer op het laatst de gebakken rivierkreeftjes en wat citroensap door het tomatenmengsel en serveer met de gegrilde sla. Lekker met stokbrood (met pasta of rijst kan natuurlijk ook).