yoghurtijs met rabarber en geroosterde hazelnoot

kok: Jeannette
ingrediënten van de week: rabarber & hazelnoot

“Hoor je het woord voorjaar, dan denk je direct aan knapperige erwtjes, asperges en aardbeien. Helaas, tis er simpelweg nog te vroeg voor. Wat al wel volop verkrijgbaar is, is rabarber. Die prachtige groenroze stengels horen echt bij het voorjaar, vind ik. Met zijn friszure smaak is rabarber een welkome afwisseling na al die winterse, zoetige kolen en knollen. En aangezien het dit voorjaar wel zomer lijkt, haalde ik mijn ijsmachine weer uit de schuur. Ik maakte yoghurtijs naar receptuur van Cees Raat (je kunt natuurlijk ook gewoon kant-en-klaar yoghurtijs kopen, wel zo makkelijk 😉 en voegde er een saus van rabarber, gember en aardbeien aan toe.”

recept (4 personen)
300 g rabarber, paar bolletjes stemgember, een scheut gembersiroop, 2 el suiker, 250 g zoete aardbeien, klein handje hazelnoten (met een vliesje)

Zet de rabarber op met 2 el suiker en laat koken tot hij gaar is. Kook de laatste minuten de aardbeien even mee, totdat ze zacht zijn. Voeg enkele fijngesneden bolletjes stemgember toe en een flinke scheut gembersiroop en pureer tot een gladde saus. Proef of alles naar smaak is en voeg eventueel extra suiker of gembersiroop toe. Je kunt ook honing gebruiken om het gerecht wat zoeter te maken. Draai ondertussen yoghurtijs en roer er, vlak voordat het ijs de vriezer in gaat een flinke schep saus door. Laat het ijs in de vriezer verder hard worden. Gebruik je kant-en-klaar ijs, laat dat eerst zacht worden en roer er vervolgens een flinke schep saus door. Zet het ijs weer in de vriezer. Je kunt de saus natuurlijk ook los over het ijs scheppen. Hak de hazelnootjes in stukjes. Rooster ze in een droge koekenpan (blijf erbij, het gaat snel!) en verdeel ze over het ijs. Waarschijnlijk heb je nog saus over. Vries hem in of serveer hem met yoghurt of hangop. Serveer er een sprankelende moscato d’asti bij.