zalmtartaar met avocado en tuinkers

dit feestelijke voorgerecht van zalm en avocado zet je snel op tafel; het is – letterlijk – om door een (kook)ringetje te halen!

 

ingrediënten van de week: zalm & avocado
kok: Lonneke

“De zachte smaak van avocado combineert perfect bij de mix van rauwe en gerookte zalm in deze tartaar. Snij, om de zalmtartaar mooi roze te houden, het grijzige randje van de zalm. Of laat het de visboer doen als je niet zulke scherpe messen hebt. Koop de verse zalm sowieso bij een goede vishandel. Hier in Arnhem ga ik altijd naar Gamba, een geweldige viszaak die zich ook inzet voor duurzame vis. Deze zalmtartaar met avocado en tuinkers kun je het beste à la minute bereiden. Het kost verrassend weinig tijd om te maken. Mooi voorgerecht voor Pasen!”

ingrediënten (4 personen)

  • 150 g verse zalmfilet
  • 150 g gerookte zalm
  • 1 avocado
  • ¼ komkommer
  • 1 bosuitje, fijngesneden
  • handje verse bieslook, fijngesneden
  • 2 takjes verse dragon (of dille), fijngesneden
  • ½ citroen
  • ½ bakje tuinkers
  • 2 pitabroodjes
  • 1 klont roomboter
  • extra vierge olijfolie
  • balsamicoazijn
    extra nodig: een rvs kookring (Ø ca. 7 cm)

recept

Snij het grijsbruine randje van de verse zalmfilet en verwijder eventuele graten met een pincet. Snij de filet in hele fijne blokjes, maar behoud de structuur van de vis zodat het geen puree wordt. Doe hetzelfde met de gerookte zalm en meng beide door elkaar. Schil de komkommer, snijd hem in de lengte in kwarten en verwijder de zaadlijsten. Hak de rest vervolgens superfijn. Voeg de komkommer samen met de fijngesneden bosui, bieslook en dragon door de zalm. Voeg wat citroensap toe en breng de tartaar op smaak met peper en zout.
Snij de avocado doormidden en verwijder de pit. Schil de vrucht en snij het in blokjes. Besprenkel de avocado met olijfolie, citroensap en zout en meng de avocadostukjes voorzichtig door de zalm.
Verdeel de pitabroodjes in achten en verhit een flinke klont roomboter in een koekenpan. Bak hierin de stukjes pita en bestrooi ze met zout en peper.
Plaats de dessertring op een bord en vul deze met de zalmtartaar (zachtjes aandrukken met de bolle kant van een lepel). Pak de dessertring voorzichtig weg en leg er een toefje tuinkers op. Druppel olijfolie en een klein beetje balsamicoazijn op en rond het torentje. Serveer met de stukjes gebakken pita.