
oranje soep met gember en munt
deze frisse oranje soep is gemaakt van wortel en zoete aardappel
gerecht van de week: oranje gekleurd
kok: Lobke
“Soep maken vind ik leuk. Een goede pan soep voelt voor mij altijd heel Hollands. De eerste gedachte bij het nadenken over een oranje gekleurd gerecht (in het kader van Koningsdag) was dan ook: een oranje soep. Zeker gezien het voorspelde koude en natte weer voor 27 april een perfecte opwarmer… Het toeval wil dat ik laatst als experiment een oranje groentesoep gemaakt had en die beviel goed! Bij deze is die try out-soep verworden tot dit ‘officiële’ recept voor wortelsoep met zoete aardappel, sinaasappel, verse munt en verse gember.”
ingrediënten
- 2 middelgrote zoete aardappels
- 500 g bos- of waspeen
- circa 50 g verse gember
- 15 g verse munt (circa 5-7 takjes)
- 3-4 bouillonblokjes (groente- of kip)
- 2 perssinaasappels
- 1 sjalot
- 1 teen knoflook
- olijfolie
- 4 eetl kwark of zure room
- 1 (stok)brood voor erbij
recept
Schil de ui, wortelen, zoete aardappels en de gember en snijd in stukjes. Snijd de munt fijn (bewaar eventueel wat blaadjes ter garnering).
Fruit de sjalot in olie met de uitgeperste teen knoflook. Voeg de groenten, 3/4 van de gember en gehakte munt toe en laat op laag vuur circa 10 minuten garen. Schep regelmatig om.
Breng 1,5 liter water aan de kook en voeg samen met 3,5 bouillonblokje toe. Laat de soep circa 30-40 minuten pruttelen tot de groenten goed zacht zijn. Pers de sinaasappels uit, voeg toe met de rest van de verse gember en pureer de soep. Breng op smaak met peper en zout. Voeg eventueel nog een half bouillonblokje toe.
Serveer met een eetlepel kwark of zure room (+ een blaadje munt) en het brood.