
zoete aardappelburger met tzatziki
weg met die ‘vegetarische schijven’ uit de supermarkt; dit is een homemade vegaburger om van te houden!
gerecht van de week: (ham)burger
kok: Lonneke
“Bij Mac Donalds zul je me niet snel vinden, maar een homemade hamburger van goede kwaliteit rundvlees vind ik niet te versmaden. En mits zelfgemaakt, vind ik een vegaburger ook heerlijk. Zoals eerder mijn falafelburger. De vegetarische burger-opties uit de supermarkt zijn – uitzonderingen daargelaten – vaak nogal ‘rubberig’ of smakeloos. Deze burger van zoete aardappel en kikkererwten is heerlijk kruidig door de komijn en het gerookte paprikapoeder. De lichte rooksmaak van gerookt paprikapoeder is sowieso een ideale toevoeging in veel vegetarische gerechten. Ik moet bekennen dat ik de rode kool in eerste instantie vooral vanwege het visuele aspect had gekocht; het leek me mooi qua kleur voor de foto 😉 Maar het bleek een topcombinatie! En zeg nou zelf, deze zoete aardappelburger met tzatziki en rode kool salade is toch een plaatje?”
ingrediënten (4 personen)
- 2 zoete aardappels (bataten), geschild en in stukjes
- circa 300 g kikkererwten (gekookt, uit blik of pot)
- 1 ei
- 8 el bloem
- 1 tl gerookt paprikapoeder
- 1 tl gemalen koriander
- ½ tl gemalen komijn
- 1 el gedroogde oregano
- zout en peper
- olijfolie
- 4 broodjes
- 75 g waterkers
- 150 g rode kool, gesneden
- kneepje citroensap
voor de tzatziki:
- 1 komkommer
- 8 el dikke, volle Griekse yoghurt
- 2 teentjes knoflook
- (zee)zout en peper
- 2-3 el extra vierge olijfolie
recept
Maak eerst de tzatziki. Schil de komkommer (ik doe dat altijd met een kaasschaaf), snijd hem doormidden en verwijder met een lepel het binnenste (de zachte pitjes). Rasp de rest van de komkommer met een grove rasp in kleine stukjes. Doe de geraspte komkommer in een zeef of vergiet en bestrooi met wat zout. Laat ongeveer 15 minuten staan (door het zout komt het vocht uit de komkommer). Knijp het vocht uit de komkommer en meng het samen met de uitgeperste teentjes knoflook door de Griekse yoghurt. Roer er de olijfolie door en breng op smaak met zout en peper.
Kook ondertussen de zoete aardappel in ruim water met wat zout. Stamp de kikkererwten fijn met een vork of pureestamper (verwijder eventueel wat schilletjes). Giet de gare zoete aardappel af en meng ze met de kikkererwten, het ei, de bloem, het gerookte paprikapoeder, koriander, komijn en gedroogde oregano. Breng op smaak met peper en zout. Kneed goed door en vorm hiervan vier burgers. Voeg eventueel meer bloem toe als het deeg te plakkerig is (het is sowieso een beetje plakkerig) of gebruik een mengsel van bloem en paneermeel om de burgers aan de buitenkant een beetje paneren.
Verwarm de oven voor om de broodjes nog even in de oven op te kunnen warmen. Meng de rode kool met wat olijfolie, citroensap, peper en zout en 1 of 2 eetlepels van de tzatziki tot een rode kool salade. Verhit wat olijfolie in een koekenpan en bak de burgers op half hoog vuur ongeveer 3 minuten per kant tot ze aan de buitenzijdes krokant zijn. Voeg eventueel extra olijfolie toe tijdens het bakken. Serveer de burgers op de verwarmde broodjes met tzatziki, rode kool salade en waterkers.