
zoete rozijnenbroodjes
eet de rozijnenbroodjes liefst warm, direct uit de oven, met gezouten roomboter
ingrediënten van de week: rozijnen & melk
kok: Lonneke
“Een verse, ‘ouderwetse’ krentenbol met roomboter en kaas. Ik hou van die combinatie van zoet en hartig. Met de ingrediënten van deze week, melk en rozijnen, wilde ik zoiets graag zelf maken. Maar dan wel een tikje specialer. Met vrolijk stemmende ingrediënten als sinaasappel en saffraan en met verwarmende specerijen. Mijn zoete rozijnenbroodjes zijn uiteindelijk een variant geworden op de Britse ‘hot cross buns’ (zoete krentenbroodjes die in Engeland met Pasen gegeten worden) en de Zweedse ‘lussekatter’ (saffraanbroodjes die op het lichtfeest Santa Lucia gegeten worden). Heerlijk met roomboter dat smelt op de nog warme broodjes. En ook lekker met oude kaas.”
ingrediënten (8 broodjes)
- 300 ml melk
- 50 g boter
- 1 klein plukje saffraandraadjes
- 75 g rozijnen
- sap en geraspte schil van 1 sinaasappel
- 500 g bloem
- 9 g droge gist
- 50 g (basterd)suiker
- 6 el ahornsiroop
- 1 ei
- ½ tl zout
- ½ tl kardemompoeder
- ½ tl kaneelpoeder
recept
Verwarm de boter, de melk en de saffraan in een pan tot de boter smelt. Hou de temperatuur laag (ca. 35°C, je moet je hand er nog in kunnen houden). Laat de rozijnen wellen in het sinaasappelsap.
Doe de bloem in een kom en maak er een kuiltje in. Strooi het zout en de suiker/ahornsiroop aan de ene kant naast het kuiltje en aan de andere kant de gist. Schenk het melkmengsel in het kuiltje en voeg 1 ei toe. Meng met een houten lepel. Bestuif het aanrecht ruim met bloem en kneed het deeg goed (ca. 10 minuten) tot een plakkerig, rekbaar deeg. Doe het deeg in een kom, dek af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen op een warme plek.
Meng de specerijen, de uitgelekte rozijnen (het sinaasappelsap wordt niet meer gebruikt) en het sinaasappelrasp door het deeg. Laat het weer afgedekt op warme plek circa 1 uur rijzen.
Maak 8 gelijke bolletjes van het deeg en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat afgedekt met een vochtige doek ca. een ½ uur rijzen op een warme plek. Verwarm de oven voor op 200°C. Roer het laatste ei los en bestrijk hiermee de bovenkant van de bolletjes. Bak de zoete rozijnenbroodjes in de oven in 15-20 minuten goudbruin en gaar.
variatietips:
- In plaats van rozijnen kun je ook gedroogde abrikozen of gedroogde cranberries gebruiken.
- Als je geen saffraan of kardemom hebt, kun je dit weglaten of variëren met specerijen als piment, kruidnagel of extra kaneel.
- In plaats van ahornsiroop kun je ook honing of wat extra suiker gebruiken.