zoetzuur van bietjes

alleen al om de kleur zou je dit zoetzuur van bietjes op tafel zetten

 

kok: Lobke
thema: pickles

“Nu ik het zelf gemaakt heb, denk ik ‘waarom heb ik dit niet eerder gedaan!?’ Pickles of zoetzuur van verse groenten is heerlijk fris bij wat zwaardere gerechten, zoals rijstschotels, quiche of vleesgerechten. Maar ook in salades en op sandwiches is zoetzuur een mooie toevoeging! Handig als ‘restjes-recept’: voor als je wat groenten over hebt (zoals peentjes of courgette) die je niet per se in een andere maaltijd wilt verwerken dezelfde week. Gewoon pickles van maken. Als je ze echt weckt, kun je het heel lang bewaren. Dit recept is om dezelfde dag te eten, hoewel je het prima een weekje in de koelkast kunt bewaren.”

ingrediënten

  • 400 g bietjes
  • 250 ml wittewijnazijn
  • 150 ml appelciderazijn
  • 7 eetl suiker
  • 1 eetl honing
  • 1 kleine (pers)sinaasappel (of citroen)
  • 1-2 eetl dragon

Tip: afhankelijk van hoeveel groente je wilt picklen: ga uit van ongeveer 1 eetl suiker per 50 ml azijn.

recept

Schil de bietjes  – kook ze eventueel 10 minuten voor als je niet van heel ‘knapperig’ houdt – en snijd in dunne plakjes. Heb je een keukenmachine / mandoline waarmee je extreem dunne plakjes kunt maken, dan is voorkoken zeker niet nodig (vind ik).

Was de sinaasappel of citroen en rasp de schil met een zestsnijder of fijne rasp. Halveer de citrusvrucht en snijd van 1 helft dunne plakjes (incl. schil). Heb je een grote sinaasappel, halveer de schijfjes dan.

Doe de plakje biet en citrus in een pot en voeg de dragon en zest toe.

Verwarm in een pannetje de azijn met de suiker totdat de suiker opgenomen is. LIs de honing erin op.

Schenk de warme azijn bij de bietjes, sluit de pot af en laat minimaal 1 uur staan tot het helemaal is afgekoeld. Zet daarna in de koelkast of serveer het zoetzuur direct bij je avondmaaltijd.