zuurkoolsoep met krokant gebakken rookworst

ingrediënten van de week: zuurkool & worst
kok: Lonneke

“Zuurkool… ik vind het heerlijk. Op z’n tijd dan hè, niet wekelijks 🙂 Maar er zijn er nogal wat die het nooit eten omdat ze het zuur en slierterig vinden. In dit recept heb ik geprobeerd beide te ondervangen. Het zuur van de zuurkool is in deze soep minder overheersend en het wordt gepureerd dus er is geen sliert meer te bekennen. De worst kook ik niet door de soep, maar maak ik lekker krokant door hem in plakjes te bakken – bijna frituren eigenlijk – in hete olie. Krokant gebakken rookworst is trouwens ook heel lekker op boerenkoolsoep; nog zo’n fijne variatie op stamppotgroente. Vervang voor een vegetarische variant de gebakken rookworst door gefruite uienringen.”

recept (6-8 personen)
250 g zuurkool, 1 (verse) rookworst, 250 g aardappelen, 1 bospeen, 1 kleine prei, 2 groentebouillonblokjes, 2 tl tijm, 1 tl kurkuma, 2 el crème fraiche, olijfolie

Schil de aardappels en snijd ze in stukjes. Was de wortels de prei en snijd ze in plakjes. Bak de wortel en prei in een flinke scheut olijfolie met de kurkuma en helft van de tijm. Laat circa 5 minuten zachtjes fruiten. Voeg dan de blokjes aardappel, de zuurkool en circa 1,5 liter water toe (houdt wat zuurkool apart om na het pureren toe te voegen als je de structuur van de sliertjes wel lekker vindt). Doe de bouillonblokjes erbij en laat ongeveer 10 minuten koken. Pureer de soep, zodra de aardappel zacht is, met een staafmixer. Zet de pan weer op het vuur en laat nog een paar minuten zachtjes koken. Snijd ondertussen de rookworst in plakjes en bak ze krokant in hete olie.
Roer op het laatst de crème fraiche door de soep (en voeg eventueel het achtergehouden deel van de zuurkool toe). Garneer de soep met de rest van de tijm en de stukjes gebakken rookworst.