
Zwitserse perzikwähe met frambozensaus
ingrediënten van de week: perzik & framboos
kok: Lonneke
“Ik wist gelijk dat ik met het ingrediënt perzik een wähe wilde maken. Zo’n taart die mijn tante Trees, die al meer dan 40 jaar in Zwitserland woont, vaak maakt. Romig en krokant, fruitig en niet te zoet. Als basis gebruik ik een recept van Betty Bossi. Hele generaties Zwitsers – en ook mijn tante – zijn grootgebracht met de taarten, rösti’s en ander lekkers van dit Zwitserse kook-imperium. In het deeg van een wähe zit doorgaans geen suiker. De vulling van de taart kan zowel zoet als hartig zijn (zoals bij een quiche). In plaats van perziken is een fruitvulling van pruimen, kersen of abrikozen ook heerlijk. Zoetekauwen kunnen er altijd extra poedersuiker overheen strooien. Of meer frambozensaus gebruiken. Lauwwarm het lekkerst!”
recept (12 taartpunten)
6 (wilde) perziken (600-750 g), 200 g bloem, ½ tl zout, 75 g koude roomboter, 3 el water, 6-8 el amandelmeel (of gemalen amandelen), 1 dl melk, 1 dl room, 2 eieren, 4 el suiker, 1 takje rozemarijn, 1 bakje frambozen, poedersuiker, 1 tl citroensap
Meng de bloem met het zout in een kom. Vergeet ook bij een zoete taart vooral het zout niet (anders wordt de wähe weeïg…). Voeg de koude boter toe en kneed het tot een kruimelig mengsel. Voeg dan beetje bij beetje de eetlepels water toe en kneed het deeg snel door tot een mooie bal. Dek af en laat het deeg een half uur rusten in de ijskast.
Rol het koude deeg op een met bloem bestoven werkblad tot ongeveer 3 mm dik. Druk een springvorm of quichevorm in het deeg en snijd de cirkelafdruk los. Vet een quichevorm of springvorm in of gebruik bakpapier. Gebruik een spatel om het deeg van het werkblad te halen. Je kunt het deeg ook in vieren snijden en in de vorm weer aan elkaar plakken. Vorm een opstaande rand van circa 2 cm. Strooi het amandelmeel over de taartbodem.
Halveer de perziken, haal de pit eruit, snijd ze gelijke partjes (met schil) en bedek de taart ermee. Strooi 2 eetlepels suiker over de perziken. Meng melk en room met de eieren en 2 eetlepels suiker en giet het mengsel over de perziken. Knip er wat blaadjes rozemarijn boven en zet de taart in midden van een voorverwarmde oven (200°C). Ongeveer 35 minuten bakken tot de bovenkant mooi goudbruin is.
Pureer de frambozen en voeg wat citroensap en poedersuiker toe. Als je wilt kun je de frambozenpitjes via een theezeefje nog even uit de saus halen. Serveer de wähe met frambozensaus en poedersuiker.